miercuri, 22 mai 2013

La joaca cu Thermomix - my new object of desire

Cunoasteti expresia "ai grija ce-ti doresti ca ti se poate intampla"? Asa grija am avut sa-mi doresc tare tare un Themomix cand l-am vazut prima data in bucataria unei prietene dragi incat acum pare ca incet incet visul meu incepe sa se materializeze!
Duminica am avut placerea sa gatesc cu aceasta mica bucatarie mobila, un aparat multifunctional pe care mi-l doresc din ce in ce mai mult de cand am inceput diversificarea bebelusului si m-am trezit ingropata efectiv in bucatarie de craticioare, castronase, boluri si mini vase de blender.
Cu Thermomixul s-a mai jucat si Marius de la Bacanie, asa ca date tehnice si impresii despre aparat gasiti la el pe blog intr-un post dedicat, dar si pe situl lor de prezentare Thermomix Romania.
Eu am de adaugat doar urmatoarele:
- mi-a placut maxim de Costi si Dana, cei doi consultanti Themomix cu care am intrat in contact la targ si pe care i-am abordat direct pe genul: hai sa ne imprietenim ca-mi doresc asa ceva si trebuie sa ma invatati cum sa fac sa-l am. Pentru ca dupa cum bine zice si Marius aparatul e relativ scump si este o investitie pe termen lung;
- mi-a placut foarte mult atmosfera din bucataria Thermomix - un spatiu elegant dintr-un bloc cochet de pe Maresal Averescu, cu o bucatarie complet utilata din care lipseste doar...aragazul!:)
- aparatul asta este fantastic si iti merita toti banii (toti cei putin peste 1000 de euro)!
- citisem ca poate inlocui cu succes peste 13 aparate de bucatarie, da din pacate nu am apucat sa-i testez toate functiile caci ar fi trebuie sa prelungim ospatul ca in povesti 3 zile si 3 nopti!
- din perspectiva mea de proaspata mamica a trecut un test impotant - poti gati la abur si la temperatura controlata (incepant cu 37 de grade!), sanatos si rapid orice fel de piureuri pentru bebe; poti prepara in cel mai scurt timp posibil lapte vegetal din caju/migdale/nuci/soia/susan/orez si alte asemenea datorita celor 10200 de rotatii pe minut (cat are la viteza maxima) - toate astea murdarind un singur vas!
- aparatul asta este fantastic si iti merita toti banii (toti cei putin peste 1000 de euro)!  am mai zis? sa se noteze.

Si acum cate ceva despre ce, dar mai ales cum am gatit!

Prima data Dana ne-a servit cu un smothie din sfecla, mar si morcov. Mai intai le-a maruntit si apoi le-a blenduit timp de 1 minut cu 500ml de apa. In viziunea mea acesta nu este unul din punctele forte ale aparatului - dupa 1 minut de procesare la viteza maxima nu stiu cati nutrienti activi o mai ramas in legumele alea saracele. Deci pentru suc proaspat de morcov si mar stick to a juicer! Care apropo nu e bine sa le combini, Cristela Georgescu dixit!
Pana la supa si fel principal am pregatit aluatul de tarta - migdale hidtratate, fulgi de cocos si sirop de agave vaj vaj in cateva secunde a fost gata de intins in tava si bagat la rece.

Dana ne-a aratat apoi cum pulverizeaza efectiv in cateva secunde un castronel de caju, uscat si nu hidratat! A adaugat apoi apa, sare si suc de lamaie si a iesit o minune de branzica de caju numa buna de condimentat dupa bunul plac. Am facut 3 boluri diferite: un fel de Almette raw vegan cu verdeata (o minune!), unul cu ardei gras tocat si turmeric si unul cu fulgi de drojdie si Verde Aromat. Ar mai fi mers la fel de bine cu sfecla rosie si hren  pentru ca celelalte ccombinatii erau usor dulci de la caju. Un astfel de aperitiv dragilor se serveste pe felii de dovlecel crud sau castravete, in nici un caz cu paine! 
Supa de mazare m-a terminat cat de buna a iesit! Cu Thermomix poti sa pregatesti o supa crema chiar si in 5 minute pentru ca practic nu e nevoie sa fierbi legumele pana isi dau duhul; folosind  la final functia de pasare te poti bucura de o crema la fel de fina dar mai sanatoasa si bogata in nutrienti decat atunci cand legumele au fiert pana s-au muiat bine de tot. 
Crema de mazare cu ceapa, praz si Verde Aromat. Themomixul a sotat ceapa si prazul invartind de zor la ele, iar dupa ce am adaugat mazarea congelata si apa le-a fiert usor pentru ca la final sa transforme totul intr-o crema delicioasa. In afara de bolul aparatului n-am mai murdarit decat cutitul cu care am curatat prazul si lingura cu care am gustat la final! :) 
Dupa supa am facut crema de ciocolata iarasi super rapid si fara sa murdaresc multe ustensile: am topit mai intai untul de cacao si masa de cacao in vasul Themomixului dupa care am adaugat curmale hidtratate, 3-4 avocado bine copt, vanilie si carob. Strict din perspecitva mea a trecut testul suprem cu brio! :) cata crema din ingrediente rare si scumpe se pierde cand pregatesti o tarta raw....poza sper ca e reprezentativa! 


Am mai facut mamaliga(evident rapid, simplu si fara sa ardem nici o oala) si legume la abur cu smantana de caju si hrean. Dupa cum se vede legumele si-au pastrat o culoare dementiala, fiecare avand o aroma proprie mult mai intensa. 
Dupa ce ne-am intins la vorba nu ne mai dadeam dusi, mai ales ca Dana ne-a servit cu macaons si biscotti facuti de ea despre care puteai sa juri ca sunt de la cine stie ce cofetarie cu staif. Maistru bucatar a fost si in acest caz Themomixul cu care sunt siguta ca ies niste prajituri si torturi de nota 10! 

Concluzia? Mi-a placut, vreau sa descoper mai multe despre ce poate face, dar pana atunci o sa-l folosesc zilnic la banalele creme pentru bebelusi :) 
Mi s-a parut comic sa-mi amintesc vacantele la cort cu parintii cand mamele carau cate jumatate de bucatarie in portbagaj si pierdeau mult timp gatind chiar si in timpul lor liber. Acum  nu mi-ar trebui decat o priza, ceea ce multe campinguri sau rulote au :) 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu