vineri, 31 mai 2013

Muraturi

Anul acesta am incercat muraturile si cu o lingura de Verde Aromat alaturi de ingredientele standard, adica apa filtrata, sare, usturoi, marar si frunze de visin. Deocamdata privim cuminti cum bocanele isi schimba incet incet culoarea, va mai dura inca 2 zile pana sa putem gusta. Pana atunci ne documentam riguros despre minunatele si multiplele beneficii pentru sanatate ale alimentelor fermentate in seria de articole cu acelasi nume de pe jurnaldenutritie.ro 
Alimente fermentate I - beneficii
Alimente fermentate II - urmeaza sa punem si bors, oare sa incercam cu amestec Verde Aromat?
Alimente fermentate III - beneficii si retete 
Tot felul de muraturi - recomand in mod deosebit reteta de castraveti cu ceapa, miere si turmeric, este delicioasa! 

Muraturi cu Verde Aromat
- 2 borcane de 1,5l capacitate
- apa Devin sau Bucovina
- sare de mare
- 10 castraveti potriviti
- 2 dovlecei
- 4 catei de usturoi, cateva crengute de marar proaspat sau tije uscate, semine de fenicul si chimen, frunze de visin, foi de dafin
- condiment Verde Aromat 

Legumele se spala bine. Va recomand peria pentru legume de la Kitchen Shop, este foarte utila in bucatarie.
Se aseaza pe fund usturoiul si cate putin din fiecare condiment (mai putin V.A). Se toarna apa pana se umplu borcanele si se golesc apoi intr-o craticioara - facem asta pentru a masura corect volumul de apa necesar. Pentru cele doua borcane din poza am folosit cam 1l de apa. Apa se incalzeste usor si se amesteca cu  sare (respectand proportia de 1lg la 1l apa) si 1lg de V.A. dupa care se toana in borcane, Deasupra completati cu resul frunzelor. Acoperiti borcanele cu capacul si lasati la temperatura camerei maxim 2 -3 zile, apoi dati la frigider. Puteti sa gustati si sa dati la frigider atunci cand va place gustul; voi hotarati cat de acru sa fie.


Iata si o reteta de salata cu castraveti pe care o facea mama in aceasta perioada a anului. 
- Castraveti murati taiati felii
- castraveti proaspeti taiati felii
- marar tocat fin
- zeama de struguri cruzi pentru acrit (asta folosea ea, dar merge si cu otet de mere sau zeama de lamaie).




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu