vineri, 17 mai 2013

pulbere de plante aromatice si condimentare

Cand Verde Aromat era doar un vis frumos al subconstientului aveam tot timpul in casa borcanelul cu condimente. Era defapt un singur borcan mare mare pentru ca operatiunea de amestecare a plantelor o faceam rar si cu migala, faceam cat sa ne ajunga cateva luni. 
Cum am mai spus, prima data am vazut asta la mama unui prieten, primii vegetarieni pe care i-am cunoscut cand eu inca mancam de toate. Mi s-a parut geniala ideea de a te servi de un singur amestec cand gatesti . Acest lucru m-a fascinat cu atat mai mult cu cat deveneam treptat atrasa de retetele vegetariene si lumea magica a blogurilor cu retete vegane si fara foc, asta in timp de gustul mancarii pe care Mama Luiza o pregatea cu dragoste si acest condiment ma ademenea sa-i calc pragul tot mai des. Nu a durat mult pana sa fac ordine pe raftul de condimente si sa-mi prepar si eu propriul amestec, mai precis propriul gust....pentru ca asta a devenit in curand Verde Aromat - marca gustului mancarii din casa noastra. Partea frumoasa e ca niciodata nu iese la fel pentru ca nu exista o formula standard...azi pui mai mult cimbru, alta data ai mai mult busuioc si tot asa precum viata, niciodata la fel si totusi savuroasa!
Pentru ca aromele orientale nu m-au atras niciodata prea mult am preferat intotdeauna sa folosesc pentru amestecul meu plante romaneste, cam ce gaseam pe la babutele din piata sau in gradinile prietenilor. Vacanta in Sicilia a fost insa lovitura de gratie pentru ca aroma bogata a buchetelor imense de oregano din pietele lor m-a cucerit definitiv in asa hal incat m-am intors cu bagajul burdusit de plante drept suvenir. 



Am descoperit de curand in cartile doamnei Elena Nita Ibrian (o femeie deosebita ce a fost intemeietoarea alimentatiei fara foc in Romania) ceea ce dansa numeste "pulbere de plante aromatice si condimentare" si m-am bucurat nespus pentru ca Verde Aromat pare nascut din aceeasi idee - aceea de a folosi la un loc puterea gustului catorva plante pentru asezonarea mancarurilor din legume. Sau daca vreti pe modelul oriental al garam masalelor ce strang intr-un buchet unic zeci de arome pentru a naste una singura, distincta dar totusi plina de subtilitati. Nu am avut in cap toate aspectele astea cand am creat acest produs si cu atat mai putin atunci cand imi rasneam frunzele de salvie puse cu grija la uscat in foi de ziar. Ma bucur insa ca acum cand incep sa povestesc si altora gasesc idei asemanatoare. 


"Despre doamna Elena Nita Ibrian trebuie neaparat povestit mult mai mult, deoarece a fost un OM tare deosebit....cum frumos spune o alta doamna deosebita a hranei vii in Romania, Mimi Walter. Va invit sa cititi mai multe despre munca acestei femei deosebite pe blogul omagiu Doamna Elena Nita Ibrian



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu