marți, 21 mai 2013

Spanac sanatos

Suna cam a pleonasm titlul acestui post insa am tinut sa folosesc aceasta expresie tocmai pentru a evidentia felul in care am ales sa pregatesc aceasta reteta. Multe retete romanesti cu spanac nu sunt cea mai fericita metoda de a trata o planta atat de bogata in clorofila si nutrienti. Cand vine vorba de prepararea spanacului cat mai sanatos posibil stiti bine cred sunt putine sanse de reusita in fata unor papilele supra excitate de sare si alimente prajite  - cunoasteti toate sote-urile, prajelile si piureurile asa ca nu le mai enumar aici.
Iata ce alternativa extrem de gustoasa am gasit:

Spanac Verde Aromat
- 500g spanac proaspat (bine spalat)
- usturoi
- ulei de masline
- condiment Verde Aromat 
- iaurt de capra (optional) 
- cuburi branza tofu cu chimen (optional)

Spanacul de opareste scurt in apa fierbinte (oala cu capac) - timpul de preparare termica tine de optiunea fiecaruia, insa cu cat e mai scurt cu atat se pastreaza mai bine vitaminele si mineralele cu care e inzestrata aceasta minunata planta. 
Separat intr-o craticioara se incalzeste uleiul cu o lingura de condimente si cativa catei de ustuoi. Atentie, se incalzeste doar! Adica atat cat sa poti baga degetul in ulei.
Spanacul oparit, uleiul cu condimente si putina apa de la spanac se paseaza la blender pana la consistenta cremoasa. Daca simtiti nevoia puteti adauga si sare, dar cu cat faceti asta mai rar, cu atat veti avea mai putin nevoie de acest potentiator de gust. 

Compozitia poate fi lunginta cu apa pentru a fi consumata ca supa crema,poate fi servita alaturi de cuburi de branza si cartofi copti sau ca sos pentru paste. 


Fotografiile sunt de cand inca nu dessoperisem uleiul de masline din Sicilia si cumparam din comert. Cea mai buna optiune in materie de rapot calitate/pret este uleiul din fotografie, un bidon de 5l costa 150lei si se gaseste la Bacania Veche

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu