vineri, 7 iunie 2013

10 retete cu dovlecei

Iata cele 10 forme sub care gatesc cel mai des dovleceii, insa de cele mai multe ori ajung pur si simplu feliati subtire in salata (au devenit un ingredient de baza la fel ca ceapa sau maslinele uscate). 


1. Drob de dovlecei  (ovo-lacto vegetarian)
- 4-5 dovlecei potriviti ca marime
- o cana de gris (gasiti la magazinele Via Naturalia gris din grau spelta integral)
- 2 oua de tara
- o cana de iaurt de capra
- o nuca de unt
- 100g branza (orice fel se potriveste, aici am folosit cas proaspat ras)
- cate o legatura de ceapa verde, usturoi verde, marar, patrunjel
- o lingura de condiment Verde Aromat
- sare de mare
Dovleceii se spala, se dau pe razatoarea mare cu cu tot cu coaja, se presara peste fiecare strat cate un fir de sare si se aseaza intr-o sita la scurs pentru 15-20 de minute. Intr-un bol se bat ouale cu iaurtul si condimentul V.A., iar separat se toaca verdeturile. 
Se incinge cuptorul. Dovleceii se storc in pumn de zeama si se pun intr-un castron incapator unde se amesteca mai intai cu grisul si mai apoi cu restul ingredientelor: verdeata tocata, branza faramitata sau rasa si compozitia din ou batut cu iaurt. Se toarna in vas yena sau in forme de briose, tapetate cu hartie de copt si unse cu unt. Se coace la foc mediu pana se rumeneste (cam 25-30 min, 180 de grade).  
Este un aperitiv excelent servit dupa ce s-a racorit sau a doua zi! 

2. Dovlecei umpluti (ovo-lacto vegetarian)
- 4 dovlecei potriviti,  o ceapa,  o legatura mica de marar, un cub de unt, condiment Verde Aromat, ulei de masline, telemea de capra sau branza de burduf. eu am o bucata de cas de capra pe care am imbalsamat'o cu sare si o tin invelita intr-un servet in frigider de fro saptamana. s-a intarit si i s-a format o crusta tare, data pe razatoare pentru salate sau astfel de retete e perfecta!
Mai intai se incinge cuptorul. Dovleceii se spala, se taie pe lung si se scobesc de partea moale cu seminte (care se pastreaza), apoi se aseaza intr-o tava stropita cu putin ulei. Separat se soteaza in unt ceapa tocata fin impreuna cu miezul dovleceilor tocat fin pret de cateva minute (la foc rapid, doar cat sa se moaie putin). Se ia de pe foc si se adauga o lingura de Verde Aromat, branza si mararul tocat. La acest pas tine de creativitatea fiecaruia - se pot adauga masline tocate sau rosii uscate tocate.  

Dovleceii se umplu cu aceasta compozitie, se stropesc cu un fir de ulei de masline si se baga la cuptor pana se rumenesc lejer. In 20-25 de minute la cuptor dovleceii vor ramane crocanti, ideea e sa se topeasca putin branza si sa se imprieteneasca aromele.. nu e nevoie sa-i coacem pana se inmoaie complet.

3. Salata calda din legume la gratar (ovo-lacto vegetarian) 
- un dovlecel feliat pe lung, felii groase de un deget
- o ceapa rosie taiata in doua
- rosii taiate in doua
- ardei gras curatat si taiat in 4 pe lung 
- ciuperci champignion
- 50ml ulei de masline Verde Aromat (agita bine sticla!)
- o lingura de mustar
- o lingura de zeama de lamaie

Din ulei, mustar si zeama de lamaie se formeaza o marinata cu care se ung toate legumele si se coc pe grill. Se servesc calde, stropite cu putin otet balsamic, alaturi de frunze de rucola, burduf de capra si masline uscate. 
Salata este delicioasa si dupa ce legumele s-au racit. Puteti prepara o astfel de salata cu orice legume va raman pe a doua zi dupa un gratar copios. 


4. Chiftelute de dovlecei si ciuperci (vegan)
- 2 dovlecei rasi pe razatoarea mare
- ciuperci champignion tocate
- 2 cartofi fierti
- fulgi de ovaz macinati fin
- ceapa si usturoi, marar si patrunjel tocate fin
- o lingura de condiment Verde Aromat
- branza tofu faramitata

Din ingredientele de mai sus se formeaza chiftelute care se dau prin pesmet si se coc la cuptor pe hartie de copt 20-25 min la 200grade. Dupa ce se racesc devin complet ferme. Pentru o culoare frumoasa va puteti lipsi de ciuperci si adaugati boia sau turmeric. 


5. Pachetele vietnamese cu dovlecei si vlastari de floarea soarelui (vegan fara foc)
- foi de orez
- dovlecei, morcov, castravete, varza - feliate subtire
- branza tofu
- ulei de susan
- sos de soia
- ulei Verde Aromat picant
- vlastari de floarea soarelui

Branza tofu se scurge bine de saramura, se sterge cu un servetel excesul de apa si se taie bastonase care se pun la marinat in sos de soia cu ulei de susan. Dupa cateva minute (intre 5 si 20 e suficient) se prajesc usor in tigaie. 
Se pregatesc toate ingredientele pe farfurii la indemana: legumele feliate, branza prajta, un vas larg cu apa fierbinte pentru a muia foile de orez, un castronel cu ulei, tocatorul de lemn pe care se lucreaza. 
Se inmoaie pe rand cate o foaie, se pun cateva fire de legume, 1-2 vlastari si un bastonas de branza dupa care se ruleaza si se ung usor cu ulei (altfel se lipesc intre ele si de farfurie). 
Se servesc cu sos de soia si ulei picant. 



6. Stir fry de dovlecei si conopida cu taietei de orez (vegan fara foc)
Dovlecelul taiat cuburi si conopida buchetele cat mai mici se pun la marinat in sos de soia si ulei de masline cu o lingurita de condiment Verde Aromat si una de turmeric. Se mai adauga dupa gust: ceapa feliata, catei de usturoi zdrobiti si ghimbir ras. Se marineaza in vas de sticla acoperit la frigider si se consuma a doua zi cu taietei de orez, sos de soia si ulei picant Verde Aromat. 
Este un pranz delicios si extrem de rapid daca este pregatit seara inainte de culcare! 
Se pot folosi si ciuperci, ardei gras sau buchetele de brocoli. Cu cat sunt bucatile mai mici cu atat se vor marina mai bine/repede. 


7. Aperitiv libanez cu dovlecei - kabare (ovo-lacto vegetarian, fara foc)
Am incercat sa replic aceasta reteta pentru ca o comand tot timpul cand mergem la restaurantele libaneze. In reteta originala dovleceii sunt ori opariti, ori trasi la tigaie insa am hotarat ca sigur merge si in varianta fara foc.
- 2-3 dovlecei curatati de coaja si rasi pe razatoarea mica
- o cana de nuci bine spalate si hidratate 8-12 ore
- o cana de iaurt de capra (din lapte crud pus la prins)
- 3-4 linguri de ulei de masline Verde Aromat
- sare de mare
Dovleceii rasi se sareaza foarte putin si se lasa la rece maxim 30 min. Se scurg apoi de zeama si se amesteca cu un sos format din restul ingredientelor la blender. 
Se poate adauga menta sau patrunjel tocate fin. Se serveste cu lipii calde sau cu chipsui de porumb. 
 
8. Pateu din seminte de floarea soarelui cu dovlecei (vegan fara foc)
- o cana de seminte de floarea soarelui bine spalate si hidratate 8-12 ore
- un dovlecel porivit curatat si taiat cuburi
- 1-2 catei de usturoi
- o lingura de condiment Verde Aromat
- fulgi de drojdie inactiva sau sare de mare
- zeama de la jumatate de lamaie
- apa cat cuprinde

Semintele cu zeama de lamaie si putina apa cat sa le acopere se paseaza la blender pana se obtine o crema fina dupa care se adauga restul ingredientelor si se mai proceseaza pana la consistenta placuta a unei creme. 
Se poate adauga menta sau marar tocate fin sau turmeric si ardei gras cubulete. Cu aceasta pasta se pot umple rosii cherry sau  se serveste ca aperitiv cu felii de dovlecel crud, lipii calde sau chipsuri de porumb. 
(foto sus pateul e in dreapta)


9. Tagliatelle din dovlecei cu sos (vegan si fara foc)
Pentru aceasta reteta exista aparate care taie dovleceii in forma de spaghete insa pentru ca nu vad rostul unei astfel de achizitii va propun o alta metoda ingenioasa: dovleceii curatati se cresteaza pe lung si apoi se taie cu mandolina de curatat. Veti obtine fasii subtiri numa bine de amestecat cu orice sos de paste doriti. 
Pentru a da consistenta acestui preparat adaugati paste fierte (scurte sau tagliatelle), masline uscate, branza tofu si seminte. 

10. Salata cu dovlecei cruzi (vegan fara foc)
Dovleceii taiati fasii subtiri dupa metoda de mai sus se condimenteaza cu ulei Verde Aromat si zeama de lamaie si se adauga dupa preferinte: castraveti, rosii, salata, masline, seminte diverse, ceapa, rucola etc. Uleiul se agita bine pentru a ajunge la consistenta unui dressing de salata. 

3 comentarii:

  1. WOW, ce de bunatati!!!! Salvat la Favorite si mii de multumiri pentru inspiratie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Recunosc:interesant pentru mine care nu sunt vegană... probabil gustos,pentru cei obișnuiți cu astfel de preparate .

    RăspundețiȘtergere