sâmbătă, 15 iunie 2013

Bruschete de morcov - un aperitiv inedit

De cand au patruns si la noi in tara retetele din gastronomia mediteraneana, romanii au ramas cu impresia ca bruschetele pot insemna doar banala (dar delicioasa ce-i drept) paine cu rosii, busuioc si ulei de masline. 
Am descoperit de curand o reteta care ne satisface atat dorinta de diversificare, cat si cea de a consuma din plin legume de sezon in stare cruda, intr-o forma cat mai agreabila posibil. Sursa de inspiratie este o prietena draga de la Brasov - Ditta Depner (BBmic.ro) insa gasiti reteta si pe blogul Cristelei Georgescu. Noi i-am adus bineinteles cateva modificari potrivite gustului Verde Aromat. 
Este o reteta potrivita pentru orice moment al zilei, iar daca o pregatiti fara sare poate fi consumata si de copii incepand cu cele mai fragede varste. 

Bruschete de morcov si dovlecel
- 4-5 morcovi curatati (sau spalati bine) si taiati cuburi
- un dovlecel potrivit spalat si taiat cuburi (cu tot cu coaja)
- 2-3 catei de usturoi
- o lingurita de condiment Verde Aromat
- 100ml ulei de masline de calitate (de prefearat crud, nefiltrat)
- sare de mare
- fulgi de drojdie inactiva (optional)
- o jumatate de avocado (optional)
- seminte de canepa/de floarea soarelui/de dovleac (optional)

Morcovii, dovlecelul, ustuoiul, avocado daca folositi si condimentele se proceseaza in blender cu lama S pana la granulatie fina. Daca nu aveti blender performant care sa toace totul rapid, pentru a evita o procesare indelungata (care devitalizeaza legumele in aceeasi masura ca prepararea cu foc) recomand razuirea fina a legumelor. La final se adauga uleiul si se mai proceseaza putin pana compozitia capata o consistenta cremoasa. Se amesteca cu semintele si se consuma pe felii cat mai subtiri de paine neagra sau de secara. 
Pofta buna! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu