joi, 6 iunie 2013

Ciulama de ciuperci in varianta vegana

Pentru ca in mod normal varianta fara foc a multor retete nu m-a atras in mod deosebit, am cautat neincetat o cale de mijloc - sa mananc crud si sanatos in proportie cat mai mare, pastrand insa gustul mancarurilor gatite, cel cu care am fost crescuta si care imi satisface papilele gustative pe deplin. 
E pacat ca in incercarea de a manca raw ajungem de multe ori sa facem niste combinatii mai degraba indigeste sau sa procesam prea mult niste biete legume uitand ca defapt esenta unei diete de hrana vie este intoarcerea la cat mai simplu si natural. Ma indoiesc de exemplu ca "hamburgherii raw" cresc pe undeva prin copaci :) oricat ar fi ei de cruzi. La fel de pacat este si sa mananci haotic in incercarea de a fi "vegan sau vegan-raw 100" uitand ca defapt pasii mici si siguri sunt cei care asigura intotdeauna succesul pe terment lung. Asa ca fiti blanzi cu propriul organism si acceptati o perioada de trecere in care mai faceti mici concesii de genul unui morcov fiert in crema raw de ciuperci, decat sa izbucniti dupa o vreme doar cu salate in fata unor platouri cu "bunatati" din bucataria standard. 
Va recomand in acest sens un articol excelent de pe blogul Hrana Vie - Principii de baza ale unei alimentatii corecte raw-vegan


Ciulama de ciuperci (vegan)
Reteta asta s-a nascut defapt din cauza unor hribi culesi de  noi din padure in care nu am avut complet incredere motiv pentru care am decis sa-i gatesc.
- o mana de hribi bine spalati si taiati felii
- ciuperci champignion proaspete bine spalate si feliate
- 2-3 catei de usturoi
- ulei de masline (sau ce varianta de ulei pentru gatit va convine)
- o cana de orez fiert
- o cana de lapte de soia
- o lingura de condiment Verde Aromat
- 1/2 cana de apa
- o lingurita de turmeric
- cateva fire de cimbru proaspat
- o mana de marar

Usturoiul (tocat sa nu, cum va convine) se soteaza putin in ulei cu apa dupa care se adauga hribii si se fierb la foc mic 5 minute. Se adauga apoi "smantana" formata din orezul pasat la blender impreuna cu laptele de soia si se mai lasa 5-10 min la foc mic. Daca vi se pare prea groasa compozitia mai lungiti cu apa sau lapte de soia. Spre final se adauga condimentele V.A. iar dupa ce se opreste focul se adauga restul ciupercilor, cimbrul si mararul.
Am servit cu mamaliga si muraturi proaspete.

Supa crema de ciuperci (vegan, fara foc)
Reteta asta este inspirata din supa raw de ciuperci cu caju pe care am gustat-o prima data la o prietena draga Ditta Depner, al carei site BBmic.ro il recomand cu caldura tuturor parintilor si celor care au in plan sa devina parinti. Mi-am adus aminte de ea pe ultima suta de metri si neavand caju in casa am incercat-o cu ingredientele aflate la indemana. A iesit delicioasa!
Crema de ciuperci a disparut atat de rapid incat nu am mai avut timp sa o pozam asa ca ce vedeti mai jos este o poza de pe net - sursa Lisa's Kitchen Blog 

- un castron de ciuperci champignion foarte proaspete si bine spalate
- o ceapa
- un fir de sare
- o ceasca de orez fiert
- o ceasca de lapte de soia
- 2-3 linguri de ulei condimentat Verde Aromat

Toate ingedientele se paseaza la blender pana se obtine o crema fina (adaugati apa/lapte in caz ca e nevoie de o consistenta mai fluida). Pentru un plus de gust se mai pot adauga radacinoase fierte, sau cateva picaturi de ulei aromat cu trufe.

In varianta raw se foloseste un castronel de caju hidratat in loc de orez si si apa in loc de lapte. Va asigur ca este o supa delicioasa atat timp cat folositi ciuperci foarte proaspete si nu trebuie sa folositi nici pe departe atat de multe nuci ca in reteta Lisei. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu