vineri, 13 septembrie 2013

Faux Gras (pate vegetal din linte si nuci)

Iata o reteta cu care poti pacali chiar si pe cei mai aprigi degustatori de pate din ficat bolnav de animal hranit cu forta! Iertata sa-mi fie expresia, dar alte cuvinte nu am pentru industria acestor delicatese "fine" obtinute intr-un mod atat de brutal. Ideea a fost inspirata de competitia PETA's Fine Faux Foie Gras Challenge - menita sa atraga atentia asupra acestei practici barbare, dar mai mult de cautarea unei retete de pateu putin deosebita de banalele paste vegetale din leguminoase si/sau ciuperci.
De notat ar fi ca finetea (textura) pateului tine de preferinte si de puterea blenderului din dotare. 

Pate Vegetal din linte si nuci 
Ingrediente:
- 200g linte verde fiarta si scursa 
- 100g alune de padure crude (rehidtratate peste noapte)
- 100g naut fiert si scurs (optional)
- o ceapa tocata
- ulei Verde Aromat (minunat ar fi cu unt dar nu mai e reteta vegana)
- o lingura de pasta miso
- o lingurita de mirin (otet de orez)
- o lingura sos de soia
- 50ml vin de Porto 
- stafide (optional) 

Metoda:
Nucile se paseaza la blender cu putina apa pana formeaza o pasta groasa. Pentru o aroma mai intensa pot fi rumenite putin la cuptor insa eu afumasem putin lintea :) si n-am mai avut nevoie de acest artificiu. Acum ar fi culmea sa indic la ingrediente linte-fiarta-pana-se lipeste-de fundul-oalei-si-mirosul-din-casa-te-anunta-ca-e-gata! 
Ceapa se caleste putin intr-o lingura de ulei si doua de apa pana se inmoaie dupa care se adauga vinul; se lasa la scazut pana se evapora alcoolul. 
Se adauga lintea si nautul si se soteaza putin impreuna adaugand pe rand toate celelalte ingrediente (mai putin stafidele). Nu e nevoie sa fiarba mult, ci doar sa se incalzeasca impreuna in tigaie. Make'em love each other! Eu am facut asta la Thermomix! 
La final se paseaza fin impreuna cu crema de nuci. Daca ati folosit unt la calirea cepei puteti adauga si la final un cub de unt pentru cremozitate. 
Stafidele se hidrateaza cu vin de Porto (dupa tehnica asta) si se aseaza pe fundul unei caserole in care veti turna pasta rezultata. La frigider in cateva ore (cel mai bine peste noapte) se intareste si poate fi rasturnata pentru a fi feliata. Este un aperitiv deosebit prezentat in felul acesta, dar poate fi servit si simplu. 
Pentru ca e un preparat destul de consistent si bogat in nutrienti recomand servirea pe crakersi sau paine neagra feliata cat mai subtire. Nu ca in poza mea facuta in graba cu ce aveam prin casa :) 
Astept impresii! Eu cu siguranta o voi mai incerca.

Alte variante:

Pâté de lentilles aux noix (fr)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu