miercuri, 23 octombrie 2013

Pentru copii autodiversificati - pranz si desert

Sambata am organizat o noua editie a evenimentului "Ceai dansant pentru mamici si oameni mici" la Casa Margarit, ocazie cu care, pe langa discutiile pe un subiect fierbinte pentru proaspetele mame - autodiversificarea bebelusilor, eu am gatit demonstrativ un pranz clasic de-al Minei. Desertul din pacate nu am mai avut timp sa il pregatesc insa ii pun reteta aici pentru ca multe mamici o asteapta.

Din varii motive nu am apucat sa facem poze si imi pare rau, de multe ori imi propun sa documentez mesele sale de pranz spre exemplificare insa ori e papa bun foame mare, ori pana ma intorc cu camera foto farfurioara e deja vraiste! :) Pranzul a fost pregatit la Thermomix, iar Minei i-am oferit din toate mai putin sosul care este o completare pentru ca reteta sa poata fi consumata si de catre cei mari cu placere. In general toata familia mananca acelasi lucru, doar pentru noi completam cu condimente si/sau sosuri pentru plus de gust.

Legume la abur cu chiftelute vegane 
Reteta originala a chiftelutelor este din noua carte de bucate a Thermomixului, dar fiind cu paine si ou am testat o combinatie vegana cu mai putin gluten.
Ingrediente:
- o cana de fulgi de ovaz
- o cana de lapte vegetal (am folosit soia)
- 100g tofu
- fulgi de drojdie
- marar si patrunjel
- ceapa si praz
- condiment Verde Aromat
- pesmet

Intr-un bol incapator se amesteca fulgii rasniti cu laptele si se lasa la hidratat 10-15min. In vasul Thermomixului se toaca grob ceapa si prazul dupa care se soteaza 5min/Varoma cu apa in loc de ulei. Se adauga tofu faramitat si verdeata tocata si se paseaza 5 secunde apoi se adauga peste fulgi. Se completeaza cu condimente si pesmet cat sa formeze o compozitie ce se poate modela usor in bilute de marimea unor perisoare.Se pot gati simple  la abur 10 min.dupa care se pot pune in supa sau cu servi cu sos. Suportul pe care se aseaza (in acest caz vasul de abur al Thermomixului) se unge cu putin ulei pentru a nu se lipi.
Fara sa clatesc bolul am adaugat o cana de apa filtrata dupa care in sita de scugere am pus catofi in coaja spalati si taiati sferturi, in primul compartiment al vasului de abur am pus conopida buchetele, praz, varza de bruxelles, cartof dulce si ardei gras, iar la final in ultimul comprtiment chiftelutele de ovaz. Le-am gatit impreuna pe toate varoma 25 min. 
Sosul l-am preparat la final in apa fierbine din bol la care am adaugat 2 felii de cartof fiert, 3 linguri de ulei de masline, doi catei de usturoi, suc de la o jumatate de lamaie, fulgi de drojdie si sare cu usturoi de la Bazarul cu Mirodenii.

Panna Cotta vegana
-200ml lapte de soia/cocos
- 2 lingurite fulgi de agar-agar (gasiti la Bazarul cu Mirodenii)
- vanilie
- miere
- banana
- sos: curmale hidratate, apa, carob, vanilie, scortisoara
100ml de lape si cele 2 lingurite de agar-agar se fierb cateva minute pana se dizolva fulgii complet. Se paseaza fin la blender cu restul ingredientelor dupa care se strecoara prin sita fina in forme de silicon sau cupe. Se intaresc in frigider in minim 2-3 ore. Sosul se prepara la blender inainte de servire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu