marți, 1 octombrie 2013

Supa cu galuste si taietei de dovlecel

Ce e mai bun pe o vreme ploioasa decat o supa care iti incalzeste nu doar trupul ci si sufletul? ...caci supa de galuste este cu siguranta mancarea copilariei multora dintre noi. Reteta asta a rasarit pur si simplu astazi in incercaea de a gati ceva pentru pranz pe care copilul chiar sa-l manance :) Ieri am esuat lamentabil cu niste chiftelute din fasole si bulgur asa ca astazi am zis sa fac apel la retetele standard de mama! 
Pentru reusita supei aveti nevoie ori de zeama de oase (gaina sau vita), ori de cuburi vegetale cu concentrat de supa. Am mai dat linkuri in postarile anterioare cu plicurile de la Hrana Vie sau cuburile Rapunzel, dar pe piata gasiti mult mai multe optiuni de concentrate bio si fara sare sau glutamat. O alta ustensila importanta (de care m-am indagostit de curand) este feliatorul pentru julienne - cu asta sigur veti consuma mai multe legume proaspete pentru ca e mult mai usor sa le adaugati intr-o forma atractiva in salate, sau ca in cazul de fata, in supe. 



Supa cu galuste si taietei de dovlecel
Ingrediente:
- 8 oua de prepelita
- 3 linguri de gris si una de malai fin
- o lingurita de ulei de masline
- radacinoase, ceapa, apa, cuburi de supa 
- un dovlecel
- o lingurita de condiment Verde Aromat

Metoda:
Puneti radacinoasele la fiert in 2l de apa. Dupa preferinte puteti sa pregatiti o baza proprie si bogata din pastarnac, morcov, patrunjel, telina, ceapa, ardei gras, rosii si foi de dafin, sau sa fierbeti doar doi morcovi si un cub de supa. 
Pregatiti galustele astfel: ouale se bat bine cu condimentul si uleiul apoi de adauga in ploaie grisul si malaiul. Personal am adaugat malai pentru ca am vrut ca galustele sa fie mai bogate nutritiv din moment ce nu am avut la indemana gris din grau spelta integral pe care il folosesc in mod normal. Compozitia se lasa la odihnit pana fierbe supa (cam 10-15min e suficient ca grisul sa se umfle putin). E important de stiut ca masurile folosite de mine sunt in general "ochiometrice" asa ca am estimat numarul lingurilor, consistenta trebuie sa fie a unei smantani groase care dupa cele 15 minute devine ferma. 
Dovlecelul se feliaza.
Supa se strecoara si se pune din nou pe foc mic (nu trebuie sa clocoteasca), moment in care se adauga pe rand compozitia de gris cu lingurita (pentru galusti mici) sau cu lingura. Se adauga si dovlecelul feliat si se lasa la fiert cu capac pana cand galustele sunt fierte (max. 15 min). 
Stiu ca e tricky cu galustele, astazi a fost unul din rarele momente cand mi-au iesit. Poate pentru ca le-am gatit cu rabdare :) 
Pentru un plus de gust in supa asta merge adaugat la final o lingura de pasta miso! Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu