sâmbătă, 5 octombrie 2013

Tarta vegana cu dovleac

Cand eram mici, daca aveam de ales intre placinta cu dovleac si cea cu branza, o alegeam invariabil pe cea din urma. Chiar si pe cea cu mere o intrecea branzica, de la distanta, motiv pentru care mama facea rar de dovleac, iar alt tip de mancare nu se gatea in casa la noi din aceasta leguma miraculoasa. 
De cand am facut tranzitia la dieta vegetariana/vegana am inceput si un proces intens de redescoperire de gusturi si arome noi, datorita diversificarii gamei de legume si fructe pe care le cumpar/testez/gatesc. 
Dovleacul l-am redescoperit relativ recent, iar cand am testat combinatia lapte de cocos + orez + cuburi dovleac fierte cu batoane de scortisoara si curmale m-am indragostit iremediabil! De atunci, imediat ce intra in sezon, tot fac placinte si multe alte combinatii pe care o sa le prezint in curand intr-o postare mai lunga. Dar sa revenim la placintele noastre...pardon, tarte, ca-s mai la moda! 
Totusi, nu pot sa trec mai departe fara a spune ca cea mai buna placinta cu dovleac pe care am mancat-o vreodata si pe care o puteti gasi pe intraga planeta se afla la brutaria de langa...piata Navodari. Da, in Navodari! Cand aveti drum pe acolo merita incercata neaparat (aduceti si mie la pachet jumatate de kilogram va rog)! 


Tarta vegana cu dovleac

Aluat de tarta - desi am avut la dispozitie multiplele variante prezente in cartea absolut minunata a Elenei Pridie - Deseturi Vegetariene, am combinat o varianta noua dupa cum mi-a fost inspiratia pe moment!
Folosind aceeasi metoda de preparare a aluaturilor cu unt - adica procesare rapida si apa cu gheata, am amestecat la blender cu lama S, in ordine, urmatoarele: 200g faina integrala, 1/2 cana faina secara, 1/2 cana seminte de in rasnite, un praf de sare si un avocado pana s-au facut firmituri, dupa care am adaugat 2-3 linguri de ulei si apa rece pana s-a fomat o bila relativ compacta. Totul dureaza cateva secunde. Aluatul se tine cel putin 20 min la figider. Cand e cazul, se intinde cu sucitoul direct pe foaia de copt decupata pe foma de tava folosita.
Umplutura dovleac - 3 cani de dovleac ras fin se amesteca cu o cana de gris. Separat se face o crema din 2 banane coapte bine si o cana curmale fara samburi hidtratate in 2 cani de apa (folositi apa filtrata pentru ca o veti pune la prajitura), vanilie, scortisoara, nucsoara dupa gust. Se pot adauga orice tip de fructe uscate aveti si neaparat nuci tocate grob, dar astea sunt optionale. Crema se toarna peste dovleac si se omogenizeaza dupa care se toarna compozitia peste aluatul intins in forma de tarta.
La cuptor 200 de grade, 30min sau pana capata o crusta aurie. Este un desert delicios, fara nici un fir de zahar, unt sau oua, care poate fi servit rece (se feliaza foarte frumos) si este excelent ca mic dejun pentru copii (de la cele mai fragede varste) alaturi de un milkshake vegetal.



Un pont pentru bauturile dulci cu lapte vegetal - din 400g de miere, 4 linguri de scortisoara si 2 pastai de vanilie faceti un extra mega bun caramel cu care puteti aroma orice bautura. Simplu si rapid, o lingurita in pahar si gata! Se pastreaza foarte bine la temperatura camerei in borcan de sticla cu capac.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu