luni, 20 ianuarie 2014

Ce facem cu rosiile uscate?

Ideea acestui post mi-a venit dupa ce o persoana care dorea sa comande produsele noastre m-a intrebat tocmai asta: ce pot face cu rosiile uscate? Atunci mi-a pica fisa ca desi noi le preparam in casa de peste 2-3 ani, de am ajuns sa le facem asa bine incat sa vindem si la altii, rosiile astea uscate sunt un ingredient relativ nou in peisajul gastonomic romanesc.

In primul rand e bine de stiut ca rosiile uscate sunt un produs concentrat, intens aromat care se consuma cu masura - practic sunt o delicatesa, tocmai de aceea le gasiti mai tot timpul la borcane mici : ) Pentru un bol de salata de 2 persoane sa zicem e suficient sa tocati 2-3 rosii ca sa intensificati aromele si sa-i dati personalitate. Rosiile in general contin glutamat natural - acea substanta faimoasa (in sens negativ) adaugata in mancare pentru a potenta gustul este continuta in mod natural de anumite alimente precum rosiile, ciupercile, trufele, carnea, branzeturile si fructele de mare. Vezi umami rich foods. E de la sine inteles ca dupa deshidratare rezulta o concetrare a aromelor care se simte ca o explozie de gust atunci cand consumi rosia deshidratata, mai ales dupa ce a fost consevata in ulei de masline, un alt aliment plin de savoare in sine. Rezulta deci ca avem la dispozitie o mica bomba de gust, ce facem cu el?

1. le folosim in salate - in tot felul de salate, intotdeauna tocate sau varianta noastra de compromis (pentru a nu lasa uleiul si aromele pe tocator), taiate cu foarfecul de bucatarie fasii fine.
2. le punem in sandwich sau in lipie alaturi de spanac, salata, felii de avocado si dovlecel
3. le facem pesto - in sensul ca le adaugam peste o baza pentru a intensifica aromele. De exemplu: rosii uscate + masline negre fara samburi (spalate si desarate) + usturoi + ulei de masline si ceva condimente mediteraneene = pasta geniala cu care poti manji o bruscheta sau un bol de paste scrute spiralate.
4. le adaugam in hummus si diverse pateuri vegetale - de naut, de fasole, de linte
5. le adaugam in supe creme - acolo unde se potrivesc ca si gust - tine de preferintele personale. pur si simplu incearca!
6. le punem in piureuri de legume - in loc sa facem piureul clasic cu mult unt si lapte, folosim apa in care au fiert legumele (adica unde au ramas toate vitaminele si mineralele din acestea) si potentam aromele cu ulei de masline, rosii uscate si condimente. 
7. le aruncam tocate in compozitia de briose cu dovlecel si branza sau in mixul pentru dovlecei umpluti
...si multe multe alte variante. Gusta si apoi vezi unde te poarta inspiratia!

Piure de radacinoase cu rosii uscate
2-3 morcovi, un pastarnac baban, telina, conopida si praz - curatate de coaja si fierte impreuna (sau gatite la abur). Se paseaza la blender (cat de fin doriti, noua ne place sa ii lasam ceva textura) impreuna cu 2-3 rosii uscate, putin ulei din borcan, un catel de usturoi, o lingura de condiment Verde Aromat, putina apa in care au fiert legumele si ulei de masline. Asezonati cu sare/piper dupa preferinte, merg foarte bine si condimente picante - fulgi de chilli sau ulei picant la final. Daca folositi cartofi acestia trebuie pasati separat (cu instrumentul special pentru piure) pentru ca la blender capata acea textura lipicioasa neplacuta. 





Vezi toate produsele noastre aici https://www.facebook.com/media/set/?set=a.674533392591128.1073741832.470067943037675&type=3 
Preturi valabile pana la data de 10 februarie 2014
Comenzile se pot face print-un mesaj pe privat pe pagina de Facebook Verde Aromat, mail la mihaela.brailescu@gmail.com sau telefonic la 0749.964.677. 
In Bucuresti produsele pot fi ridicate de la Casa Margarit (Strada Margaritarelor nr. 7, Sector 2), din Strada Ronda nr. 6a, sau le putem livra personal. 
In tara se fac livrari prin posta doar pentru comenzi de minim 50 de lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu